Algemene informatie over padel & het spelen bij TV Heksenwiel

Vanaf eind juni 2017 is er de mogelijkheid om padel te spelen bij TV Heksenwiel. Het bestuur heeft de keuze gemaakt om direct 2 banen aan te leggen, aangezien je dan ook kunt deelnemen aan toernooien en competitie. Op deze pagina over padel kom je onder andere alles te weten over de spelregels van padel en het spelen en afhangen bij TV Heksenwiel.

Wat is padel?
Padel is een snel in populariteit groeiende racketsport die zich het best omschrijft als een combinatie van tennis en squash. Deze racketsport, al razend populair in Spanje en Zuid-Amerika, en is ook in Nederland erg in opkomst. Je speelt het als dubbelteam op een veld van 20 x 10 meter dat is omgeven door een glazen wand en hekwerk.

Wat zijn de spelregels?
Die lijken veel op de spelregels van tennis. De bal moet over het net en in het vak van de tegenstanders worden geslagen. Een keer laten stuiten mag, maar hoeft niet. Een groot verschil is dat je de bal na de stuit tegen de wand of muur mag laten komen en hem dan pas terug hoeft te slaan. Dit terugslaan mag ook weer via de muur en levert verrassende rally’s op. Opslaan doe je onderhands, waarbij de bal eerst op de grond moet stuiten voordat je slaat. Het scoresysteem is wel identiek aan dat van tennis. Meestal wordt om twee gewonnen sets gespeeld, met een tiebreak bij een 6-6 stand in games.

Kijk voor uitgebreidere spelregels op: http://www.padelbond.nl/padel/regels.

Welk racket gebruik ik?
Hier komen we op een groot verschil met tennis en squash: het racket heeft geen snaren, maar is in zijn geheel van kunststof (carbon, fiber of grafiet). In het racketblad, meestal rond, is een groot aantal gaten geboord. Het racket meet maximaal 45,5 x 24 centimeter en wordt met een koordje om de pols bevestigd zodat het niet kan rondslingeren.

Hoe werkt het spelen en afhangen bij TV Heksenwiel?
De tijd die je mag afhangen op een padelbaan bij TV Heksenwiel is 30 minuten. Je kunt gewoon met je tennispasje afhangen op de padelbanen. Er is een speciaal afhangbord aan het clubhuis voor de 2 padelbanen. Het is mogelijk om als introducé padel te spelen. Dit betekent dat wanneer je van buiten de club komt samen met leden van TV Heksenwiel kunt padellen. De introducé betaalt voor de introducépas (te verkrijgen achter de bar) en kan ook afhangen met deze pas. Iemand mag maximaal 6x per jaar worden geïntroduceerd en een lid mag maximaal 1 persoon per keer introduceren.
Heb je geen racket tot je beschikking? Geen probleem, achter de bar liggen padelrackets die je kunt lenen. We vragen je zorgvuldig met de rackets om te gaan, zodat we er lang plezier van kunnen hebben!

Verhuur
Als niet lid is het ook mogelijk om een padelbaan te huren. Bekijk hier de mogelijkheden voor verhuur.

Padelcommissie
Voor al je vragen is er ook een padelcommissie. Deze bestaat uit Yannick Oonincx, Stefan van de Ven en Niels Vermolen. Zij zijn te bereiken via het volgende e-mailadres: [email protected].

Vanuit het bestuur is Lennart de Graaf aanspreekpunt voor padel. Het bestuur is te bereiken via [email protected].